Halterschijven kopen: Waar moet je op letten?

Halterschijven kopen? Wil je beginnen met halterschijven trainen? Dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten voordat je halterschijven koopt. We geven antwoord op vragen als: welke schijfgrootte kies ik, wat is de juiste diameter en hoeveel kilo’s mag een halterschijf maximaal wegen? Lees snel verder om erachter te komen!

De juiste diameter

De meeste halterschijven hebben een standaarddiameter van 50 mm. Dit is de maat die je ook terugvindt op olympische stangen en dumbbells. Deze diameter past perfect in de hand, waardoor je de schijven gemakkelijk kunt vasthouden. Als je handen echter wat breder zijn, is het aan te raden om halterschijven met een diameter van 60 mm te kiezen. Dit voorkomt dat je schijven uitglijden tijdens de haltertraining.

De juiste schijfgrootte

Wanneer je halterschijven gaat kopen, moet je goed bedenken welke grootte je nodig hebt. Dit is afhankelijk van twee factoren: het gewicht dat je wilt liften en de diameter van de schijven. Als je bijvoorbeeld 25 kg wilt liften, heb je twee keer een schijf van 12,5 kg nodig. Een andere optie is om voor één keer een schijf van 20 kg te kopen en deze samen met een schijf van 5 kg te liften. Dit is een stuk voordeliger, maar je hebt wel meer ruimte nodig om de schijven op te slaan.

Het gewicht van de halterschijf

Halterschijven zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten, variërend van 5 kg tot 100 kg. Welk gewicht je kiest, is afhankelijk van je doelstellingen. Als je bijvoorbeeld spieren wilt opbouwen, is het aan te raden om voor zwaardere halterschijven te gaan. Wil je juist afvallen? Kies dan voor lichte halterschijven en doe meer herhalingen.